Originea "sănătoasă" şi funcţiile de conducere în organizaţiile de tineret au fost elementele care au nivelat drumul spre familia dictatorului.
Fosta soţie a lui Nicu Ceauşescu, Poliana Cristescu, a fost atent verificată de partid înainte de încheierea căsătoriei. Fişa de evidenţă completată anual după intrarea în Uniuniea Tineretului Comunist (UTC) relevă faptul că aceasta a făcut un curs de 3 luni în cadrul Academiei Ştefan Gheorghiu şi că, în intervalul 1968 –1980, a avut patru deplasări în străinătate ca turist, inclusiv una în SUA.
Originea sănătoasă a viitoarei nore a Elenei Ceauşescu era un lucru esenţial pentru organele de partid. Absolventă de Filosofie şi a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Poliana Cristescu este caracterizată de politrucii vremii la superlativ.
Dosar impecabil
Astfel, "în activitatea sa, dă dovadă de conştiinciozitate, disciplină, spirit organizatoric şi iniţiativă, participând la acţiunile organizaţiilor UTC din şcoli, sprijinind şi îndrumând cu competenţă munca cadrelor din acest domeniu de activitate", se arată într-o caracterizare din 1982 semnată de prin-secretarul judeţului, Maria Fiştoc.
În aceleşi document se dau relaţii şi despre părinţii Polianei. Tatăl utecistei era membru de partid, şef de întreprindere la Dâmboviţa. Mama sa era educatoare, iar fratele, student la Ploieşti. La vremea verificărilor, Poliana Cristescu era încadrată ca profesor de ştiinţe sociale la un liceu din Târgovişte.
Într-o autobiografie olografă şi semnată la data de 5 ianuarie 1982, viitoarea soţie a lui Nicu Ceauşescu menţionează profesorii care o cunosc, funcţiile deţinute în cadrul aparatului de partid, precum şi remarca "nu am rude în străinătate", consemna viitoarea noră a lui Nicolae Ceauşescu.
Pe 10 decembrie 1983, Nicu Ceauşescu şi Poliana Cristescu s-au căsătorit la Consiliul Popular al Sectorului