NLP prin abord anterior-tehnica Valdivia, concepte inovatoare în tratamentul vezicii hiperactive, prostatectomia radicală robotică, importanța diagnosticării disfuncției erectile, noutăți terapeutice în abordul pacientului urologic sunt o parte dintre temele care au fost abordate de personalități din domeniul urologiei românești și nu numai, în cadrul manifestării științifice regionale cu tema ”Noi tendințe în managementul patologiei urinare joase”, eveniment organizat de Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș în perioada 19-21 septembrie.
Manifestarea a debutat joi, cu o serie de operații live transmise din blocul operator al Clinicii de Urologie, intervenții realizate de prof. dr. Gheorghe Bumbu, prof. dr. Viorel Bucuraș, prof. dr. Tóth Csaba din Ungaria. ”Este vorba de o intervenție chirurgicală realizată de prof. dr. Bucuraș, un abord precutanat anterior, la un pacient care probabil ar fi fost operat în oricare clinica din țară sau poate și din altă parte, deschis printr-o incizie care ar fi însemnat 20 cm de cicatrice postoperatorie, pe când prin acea incizie de 1 cm calculul a fost extras și pacientul se poate întoarce acasă în 2-3 zile fără urmele chirurgiei clasice pe el. S-a continuat cu o intervenție chirurgicală, de data aceasta deschisă, clasică, o prostatectomie radicală, pe care noi o numim regina intervențiilor chirurgicale în urologie, de complexitate extrem de mare, efectuată de prof. Bumbu de la Oradea, cu o tehnică asemănătoare cu cea practicată de noi, de doi ani încoace la Târgu-Mureș.
S-a continuat cu o pacientă operată tot de prof. Bumbu, cu un calcul caliceal inferior, un abord mai dificil. Prof. Tóth Csaba a fost cel care ne-a demonstrat cum se poate extrage pe cale percutanată un calcul imens, la care a lucrat împreună cu dr. Porav două ore, încununate de succes, pentru că o cantitate imensă de masă litia