Persoanele care urmeaza tratament cu statine au o probabilitate de 27% de a face cataracta, se arata intr-un studiu recent.
Cei mai afectati de riscul de a dezvolta cataracta sunt varstnicii, care urmeaza si tratament pentru scaderea colesterolului "rau", arata Daily Mail.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta americani au analizat dosarele medicale ale unor pacienti (in numar de 14.000), timp de opt ani. Au fost comparate datele persoanelor care au urmat tratament cu statine cel putin trei luni cu cele ale pacientilor care nu au administrat niciodata o astfel de terapie.
Cei care au luat statine au avut un risc mai mare cu 27% de a face cataracta, afectiune care poate duce la orbire daca nu este operata. Una dintre explicatiile oamenilor de stiinta este necesitatea colesterolului pentru mentinerea sanatatii celulelor oculare si pentru pastrarea transparentei cristalinului.
In cadrul cataractei, are loc opacifierea cristalinului, printre simptomele bolii numarandu-se vederea incetosata si estomparea culorilor.
"Potrivit concluziilor noastre, exista o probabilitate mai mare ca persoanele care iau statine sa fie diagnosticate cu cataracta", a declarat dr. Ishak Mansi, de la Southwestern Medical Center si Dallas VA Medical Center din Texas, SUA.
Cercetarile din trecut au avut concluzii opuse legate de asocierea dintre cataracta si statine. Unele au aratat ca aceste medicamente scad riscul de a face aceasta boala, altele, dimpotriva, sugerau ca statinele favorizeaza aparitia cataractei.
Persoanele care urmeaza tratament cu statine au o probabilitate de 27% de a face cataracta, se arata intr-un studiu recent.
Cei mai afectati de riscul de a dezvolta cataracta sunt varstnicii, care urmeaza si tratament pentru scaderea colesterolului "rau", arata Daily Ma