O bombă atomică americană de 260 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima a fost la un pas de a exploda, în ianuarie 1961, în North Carolina (estul Statelor Unite), anunţă sâmbătă cotidianul britanic The Guardian, citând un document american "desecretizat", relatează AFP.
Potrivit unui raport secret despre acest eveniment, un bombardier B-52 s-a dezmembrat în zbor la 23 ianuarie 1961, pierzând două bombe Mark 39 cu hidrogen deasupra Goldsboro, un oraş din North Carolina.
"Una dintre cele două bombe s-a comportat exact aşa cum ar fi trebuit să facă o bombă nucleară" în momentul largării sale intenţionate: "paraşuta sa s-a deschis şi s-a declanşat procedeul de aprindere", dezvăluie cotidianul.
"Un simplu comutator cu voltaj mic (...) a ferit Statele Unite de o catastrofă", împiedicând bomba să explodeze, a scris Parker F. Jones, un inginer care lucrează în laboratoarele naţionale Sandia, responsabile de elaborarea mecanismelor de securitate pentru bombele nucleare.
Autor al raportului privind evenimentele, scris după opt ani, el a subliniat că trei dintre cele patru dispozitive de securitate nu au funcţionat.
Catastrofa ar fi putut afecta oraşele Washington, Baltimore, Philadelphia şi chiar New York, punând "în pericol milioane de vieţi", afirmă cotidianul.
În perioada respectivă, incidentul a generat speculaţii privind gravitatea sa, dar autorităţile americane au negat permanent că au fost puse în pericol vieţi americane din cauza măsurilor de securitate insuficiente.
"Bomba MK 39 Mod 2 nu are mecanisme de securitate adecvate pentru folosirea aeropurtată la bordul unui B-52", conchide inginerul în acest raport intitulat "Întoarcere la Goldsboro, sau cum am învăţat să nu am încredere în bomba H" - o referire la subtitlul filmului lui Stanley Kubrick, "Dr. Strangelove".
The Guardian dezvăluie, de asemenea, că a