Turtă specific tătărească, plăcintă cu praz şi pâine, bijuterii realizate manual şi picturi pe vase de sticlă au putut fi admirate în comuna Mihail Kogălniceanu. Este vorba de o activitate organizată cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Cea de-a 21-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului a fost sărbătorită sâmbătă la Muzeul Gheorghe Celea sub genericul Patrimoniul Cultural, oglindă a viticulturii şi pomiculturii. Acţiunea a fost un semn de recunoştinţă faţă de elementele culturale caracteristice culturilor minoritare din România.
“Este o formă prin care oamenii trebuie să cunoască tot ceea ce este legat de moştenirea lăsată de înaintaşii lor. Patrimoniul cultural sub toate aspectele lui, în sensul de a sensibiliza oamenii, să cunoască obiectivele turistice, obiectivele muzeale, siturile arheologice şi tot ceea ce au creat arheologii noştri.”, a declarat Willz Wisoşenschi, Preşedintele Fundaţiei Muşata Armână.
Acţiunea organizată de Fundaţia Muşata Armână şi de Parohia Ortodoxă Mihail Kogălniceanu a adus laolaltă elevi şi profesori din judeţul Constanţa. Tinerii au putut să îşi expună, cu această ocazie, bijuterii lucrate manual şi picturi realizate pe vase de sticlă.
“Clasa pe care o coordonez, a VI-a A a participat cu desenarea farfuriilor şi cu realizarea de elemente pe care s-au gândit să şi le vândă, respectiv cercei, medalioane.”, a declarat Mirela Savin, profesoroară.
Evenimentul a cuprins două sesiuni. Un spectacol intitulat Toamna europeană susţinuit de şcolile din Judeţul Constanţa dar şi o expoziţie de produse tradiţionale.
“Astăzi am pregătit pentru această festivitate o turtă specifică tătărească, care de obicei se face de Ziua Eroilor şi se împarte tuturor consătenilor, tuturor membrilor comunităţii. La laboratorul de patisserie am mai pregătit un produs specific armân