Scris de A.S. - Proprietarii clădirilor monumente istorice din zona centrală a Timişoarei care n-au înţeles să renunţe de bunăvoie la aparatele de aer condiţionat de pe faţadele principale ale imobilelor s-au ales cu amenzi. Este şi cazul unor instituţii, cum ar fi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, care a fost sancţionată cu 10.000 de lei, potrivit viceprimarului Traian Stoia. Alţii şi-au demontat instalaţiile în prezenţa echipelor de control.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că în general deţinătorii de clădiri monumente istorice s-au conformat şi au dat jos de pe faţade aparatele de climatizare atunci când au aflat ce amenzi riscă. Cei care n-au înţeles să facă acest lucru au fost sancţionaţi.
„Au început să le dea jos. În următoarele două luni vom termina cu zona centrală. Peste tot sunt. Au fost 19 la Camera de Comerţ, au fost date jos. Toată lumea colaborează pentru că este vorba de amenzi substanţiale. Nu mai dăm 100 de lei amendă pe HCL, se dă pe Legea 422, care e legea monumentelor. Unde le pun asta-i treaba lor, nu-i treaba noastră. Au posibilitatea să le pună în interior, în curtea interioară. Oamenii s-au conformat în general. Unii le-au demontat chiar în prezenţa Poliţiei. S-au dat şi amenzi: 100 de milioane (n.r. – 10.000 de lei) la Camera de Comerţ, a mai fost o amendă la GarantiBank şi încă vreo două amenzi de genul ăsta”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
Mai multe societăţi comerciale şi instituţii au fost totodată somate să îndepărteze aparatele de aer condiţionat de pe faţade. Stoia a făcut din nou apel la oameni să se conformeze şi să dea jos instalaţiile.
„Nu ne putem permite să ne batem joc de ceea ce au făcut cei de dinaintea noastră. Nu trebuie să folosim cine ştie ce tehnologii ca să schimbăm aspectul faţadelor. Au fost avertizate mai multe firme de pe străzile Eugeniu de Savoya, Alba Iulia