Două localităţi bucovinene, Cârlibaba şi Ciocăneşti, apar în Topul 10 al celor mai frumoase sate din România, top realizat de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România (AFSR).
Realizatorii topului au ales zece sate, care încă mai păstrează viu stilul pitoresc dat de peisajul montan, care se desprind parcă din basme cu împăraţi şi împărătese.
Pentru a valorifica şi promova potenţialul turistic al satelor româneşti, AFSR şi Carpatair Magazine au ales, pe lângă localităţile Cârlibaba şi Ciocăneşti, satul Drăguş, un sat plin de legendă şi mister de la poalele Munţilor Făgăraş, Polovragi, satul lui Zalmoxis, satul Râmetea din Alba, satul Breb din Maramureş, satul Răşinari din Sibiu, localitatea Jurilovca din Tulcea, localitatea Bazna din Sibiu, satul Cărpineţ din Bihor, a cărui legendă spune că strămoşii acestor locuri ar fi trăit peste 100 de ani fiecare.
Cârlibaba, între legendă şi realitate
Comuna Cârlibaba, conform realizatorilor Top 10, este menţionată pentru prima dată în anul 1629, în cronicile călugărilor de la Mănăstirea Putna. Este locul în care a descălecat Bogdan Vodă, care a ocupat Moldova, pornind din Maramureş. O veche legendă spune că în aceste locuri trăia demult o vrăjitoare, vestită prin împrejurimi pentru practicile sale. Ea locuia pe valea unui râu pe care oamenii l-au numit Gârla Babei şi care a derivat în timp în Cârlibaba, iar satul actual ar fi luat numele acestei ape.
Decorul montan care înconjoară satul este absolut mirific, de pe masivele Dadu şi Fluturica se pot admira văile Cârlibabei şi Bistriţei Aurii. Aflată la doar 6 km, rezervaţia biosferei Pietrosul Rodnei oferă un admirabil exemplu de floră şi faună unice în ţară. În zonă se află şi două rezervaţii inedite, unde se pot vedea cocoşul de munte (Tetrao Urogallus), devenit simbol al satului, respectiv cocoşul de mestea