Nu papuci, ci o casca de protectie rosie a purtat premierul japonez Shinzo Abe, in timpul vizitei la mutilata centrala atomoelectrica de la Fukushima, cea care are patru reactoare nucleare decomisionate in urma tragicului cutremur si tsunami din 11 martie 2011.
Faptul ca Shinzo Abe nu a catadicsit sa viziteze zona calamitata pana acum, desi este prim-ministru din decembrie 2012, nu poate decat sa ii nelamureasca pe cei neobisnuiti cu dualitatea politicii japoneze.
Pentru ceilalti, dezinteresul premierului nu e surprinzator, ci doar parte a unei maniere tipice de a te spala pe maini de responsabilitate facandu-te ca nu ai nici in clin, nici in maneca cu ea.
Shinzo Abe ne-a obisnuit cu acest fel de a ignora problemele care l-ar fi pus intr-o situatie dezavantajoasa. El s-a facut ca ploua si in alte ocazii in care ar fi trebuit sa ia pozitie publica, cum ar fi vizitele ministrilor sai la templul Yasukuni unde sunt zeificati criminali de razboi sau recentele declaratii belicoase si inepte ale vice-prim-ministrului Taro Aso.
Presa internationala a tras concluzia ca Abe a fost nevoit sa se arate preocupat acum de soarta zonei Fukushima si de modul in care echipele de muncitori platiti cu sume enorme, de care insa nu vor beneficia decat urmasii lor, reusesc (sau, mai degraba, nu prea) sa tina sub control scurgerile de material radioactiv in panza freatica si de acolo mai departe in ocean.
Motivul pare sa fie acela ca prim-ministrul - membru al unei dinastii politice si unul dintre liderii marcanti ai Partidului Liberal Democrat, care domina viata politica postbelica a arhipelagului - a promis solemn in fata Comitetului Olimpic International, pe 6 septembrie, la Buenos Aires, ca Fukushima si dezastrul ecologic de acolo nu vor afecta jocurile olimpice din 2020, daca vor fi acordate spre organizare capitalei Tokyo. @N