În conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, alocaţia pentru susţinerea familiei reprezintă o formă de sprijin pentru familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 530 lei (1,06ISR – începând cu 01.07.2013) inclusiv, care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.
Scopul acordării alocaţiei pentru susţinerea familiei constă în completarea veniturilor acesteia, în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de învăţământ, organizate potrivit legii.
Familia cu venituri reduse beneficiază de alocaţie în condiţiile în care copiii acesteia de vârstă şcolară frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare, cu exceptia copiilor de vârstă şcolară cu handicap grav sau accentuat dacă prezintă certificatul de încadrare în grad de handicap şi dovada eliberată de către autorităţile competente prin care se atestă faptul că respectivul copil nu poate fi înscris în nicio formă de învăţământ prevăzută de lege.
Inspectoratul Şcolar transmite către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în luna următoare încheierii semestrului şcolar, situaţia privind frecventarea cursurilor de către copiii cu vârstă şcolară din familiile beneficiare de acest drept. În cazul în care se înregistrează absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar, începând cu luna următoare celei în care inspectoratul şcolar a transmis situaţia privind frecventarea cursurilor, cuantumul alocaţiei se diminuează proporţional cu numărul absenţelor, pentru