Copilul tău stă toată ziua printre străini, la şcoli sau grădiniţe cu program prelungit, cu bunici sau cu bone. Pe tine te vede doar dimineaţa, seara şi în weekend. Efectele asupra dezvoltării lui sunt ireversibile şi pe termen lung. Ce poţi face îţi spune psihologul Click!, Mihaela Vintilă.
„Copilul care nu petrece suficient timp cu părinţii lui poate dezvolta sindromul abandonului, va deveni mai trist, mai retras, nu va avea o dezvoltare armonioasă. Se sărăceşte afectiv şi poate ajunge chiar să aibă tulburări de comportament: stări de anxietate, insomnie, lipsa poftei de mâncare, sau chiar agresivitate. Unii îl iau pe «nu» în braţe, ca formă de protest, alţii înregistrează regrese şcolare, pentru că părinţii nu au timp să se ocupe de ei", spune Mihaela Vintilă.
Pe termen lung, un asemenea copil va deveni instabil emoţional, iar ca viitor adult nu va şti să dăruiască iubirea pe care nu a primit-o, la rândul lui. În plus, se va înstrăina de părinţi, încet, încet, iar relaţia cu ei, pe termen lung, poate fi una seacă, lipsită de comunicare, fără implicare emoţională.
Evident, niciun părinte nu şi-ar lasă copilul 9-10 ore pe zi în grija altora dacă ar avea alternativă. Din păcate, trebuie să meargă la serviciu. În acest caz, iată câteva sfaturi, pentru puţinele clipe petrecute împreună acasă:
E normal să te întorci seara obosit şi stresat de la serviciu. Dar, odată intrat pe uşă, problemele profesionale e bine să fie date uitării. E foarte periculos ca, neavând răbdare cu cel mic, să-ţi verşi nervii şi frustrările pe el. Se va simţi respins, se va îndepărta şi mai mult de părinţi.
Joacă-te cu el seara, înainte de culcare, verificaţi temele, pune-l să-ţi povestească ce a făcut peste zi. Masa de seară împreună este esenţială.
Stricăciunile pe care copilul le face prin casă, faptul că e îndărătnic, chiar agresiv, sunt, poate, moda