O bombă nucleară americană de 260 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima a fost pe punctul să explodeze în ianuarie 1961 în Carolina de Nord, în estul SUA, relatează cotidianul britanic The Guardian, citând un document american "declasificat".
Potrivit raportului secret asupra acestui eveniment, un bombardier B-52 s-a dislocat în zbor la 23 ianuarie 1961, scăpând două bombe Mark 39 cu hidrogen deasupra oraşului Goldsboro din Carolina de Nord, informează Agerpres.
"Una din cele două bombe s-a comportat exact cum este programată să facă o bombă nucleară atunci când este aruncată intenţionat: paraşuta sa se deschide şi se porneşte procesul de ardere", relevă cotidianul britanic.
"Un simplu întrerupător de joasă tensiune, care funcţiona ca un dinam, a scăpat SUA de o catastrofă, prin faptul că a împiedicat bomba să explodeze", a scris Parker F. Jones, un inginer care lucra în laboratoarele naţionale Sandia, însărcinate cu elaborarea de mecanisme de securitate pentru bombele nucleare.
Autor al raportului privind evenimentele, care a fost scris la opt ani după, Parker F. Jones a subliniat că trei din patru dispozitive de securitate nu au funcţionat.
Catastrofa ar fi putut afecta oraşele Washington, Baltimore, Philadelphia şi chiar New York, punând "milioane de vieţi în pericol", notează The Guardian.
În acea perioadă, incidentul a lăsat loc pentru intense speculaţii privind gravitatea sa, însă autorităţile americane au negat mereu că vieţile cetăţenilor ar fi fost puse în pericol din cauza măsurilor de securitate insuficiente.
"Bomba MK 39 Mod 2 nu deţinea mecanismele de securitate corespunzătoare pentru o folosire aeropurtată la bordul unui B-52", concluzionează inginerul în acest raport intitulat "Goldsboro revizitat sau cum am învăţat să nu am încredere în bomba H", aluzie la subtitlul filmului "Dr. Stran