Oraşele bihorene nu îşi vor pierde rangul. Deputatul Cseke Attila a dezmininţit vineri zvonurile potrivit cătora toate localităţile cu mai puţin de 25.000 de locuitori, care în prezent au rang de oraş, vor fi "retrogradate" la nivelul de sate. Dacă proiectul iniţiat de un număr de 25 de parlamentari la începutul lunii septembrie ar fi devenit lege, în Bihor măsura ar fi afectat toate oraşele cu excepţia reşedinţei de judeţ. Astfel, Aleşd, Beiuş, Marghita, Nucet, Salonta, Săcuieni, Ştei, Valea lui Mihai şi Vaşcău ar fi devenit cel mult comune.
"Toate discuţiile care s-au iscat după mediatizarea proiectului de lege au pornit de la faptul că iniţiatorii acestuia nu au explicat bine ce urmăresc cu acesta. Există în ţară circa 460 de localităţi arondate unor oraşe, dar care sunt de fapt sate. Aşa sunt Cheţ la Marghita, Delani la Beiuş sau Cubulcut la Săcuieni. Pentru că sunt arondate unor oraşe, acestea nu pot accesa fonduri europene pentru dezvoltare alocate localităţilor rurale, dar nici nu pot trece drept oraşe, fapt pentru care sunt condamnate să rămână în urmă faţă de comunele cu care se învecinează", spune Cseke Attila.
Deputatul a afirmat că măsura vizată este una reparatorie şi este menită să ofere acestor localităţi arondate administrativ oraşelor vecine să poată accesa şi ele fonduri europene.
"Ce vină are Delani, spre exemplu, că în 1968 a fost declarată localitate aparţinătoare oraşului Beiuş? El tot sat a rămas şi de aceea trebuie să aibă acces la atragerea de fonduri europene la fel ca orice alt sat. Măsura nu urmăreşte declasificarea oraşelor, ci dezvoltarea satelor", a spus Cseke.
Statistic vorbind, în ţară există la această oră 463 de sate care sunt administrate de oraşe şi 250 de municipii şi oraşe care au sub 25.000 de locuitori şi "nu au atins încă indicatorii calitativi minimali pentru dezvoltare urbană".
Oraşele bihorene