România, Letonia, Grecia şi Lituania au fost, în 2011, statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB, se arată într-un raport al Comisiei Europene.
TVA necolectată reprezintă diferenţa dintre veniturile aşteptate din TVA şi veniturile care au fost de fapt colectate de autorităţile naţionale.
La nivelul UE, în 2011 statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB au fost România, cu 10,348 miliarde de euro (7,9% din PIB), Grecia, cu 9,763 miliarde de euro (4,7% din PIB), Lituania, cu 1,352 miliarde de euro (4,4% din PIB), Letonia, cu 954 milioane de euro (4,7% din PIB). Centralizat în UE, sumele din TVA necolectat raportat la PIB se ridică la 192,957 miliarde de euro (1,5% din PIB).
Studiul a fost finanţat de Comisia Europeană, ca parte a eforturilor de reformare a sistemului TVA în Europa, precum şi a campaniei de reducere a evaziunii fiscale.
Potrivit comisarului european pentru lupta antifraudă, Algirdas Semeta, nivelul TVA care nu se colectează este inacceptabil, în special ţinând cont de impactul pe care astfel de sume l-ar putea avea în sprijinirea finanţelor publice.
'Totuşi, există şi un mesaj pozitiv care rezultă din datele publicate joi. Ambiţioasa noastră reformă a sistemului TVA, măsurile UE de combatere a evaziunii fiscale şi recomandările noastre pentru reformarea sistemelor naţionale de impozitare se îndreaptă în direcţia potrivită. ştim care este problema: am identificat soluţii pentru rezolvarea ei şi acum este timpul ca statele membre să acţioneze. Datele de astăzi vor servi ca bază pentru estimarea progreselor lor în îmbunătăţirea obligaţiilor legate de TVA în anii următori'’, a precizat Semeta.
Comisia Europeană apreciază că este esenţială, în primul rând, o abordare mai dură a luptei împotriva evaziunii fiscale şi a unor acţiuni legale mai puter