Muzica ne permite să atingem ecumenismul perfect, prin accesul la o dimensiune unică, divină, prin dialog, consideră Jordi Savall, supranumit astăzi "regele muzicii vechi", protagonist al Festivalului Internaţional "George Enescu".
Jordi Savall a fost ovaţionat, vineri seară, pe scena Ateneului Român, alături de prestigiosul ansamblu "Hesperion XXI - La Capella Reial de Catalunya", după ce a oferit publicului un concert de excepţie "La Dinastia Borgia", conceput de însuşi Jordi Savall şi de regretata sa soţie, soprana Montserrat Figueras.
"Fără memorie nu există spirit. (...) Prin muzică putem vizita numeroase epoci şi astfel recuperăm memoria secolelor trecute. Pentru că avem nevoie de memorie pentru a reconstrui prezentul şi viitorul", a afirmat Savall, la întâlnirea cu publicul de la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, cu ocazia lansării volumului "Le tempérament cuménique" de Filip-Lucian Iorga.
Pentru muzicianul catalan, "de secole, una din principala sursă a războaielor a fost religia". "Din păcate, credinţa în Dumnezeu şi într-o altă viaţă generează mereu conflicte, pentru că fiecare credinţă susţine că oferă adevărul absolut. Nu există adevăr absolut. (...) Există multe maniere de a vedea adevărul. Cred că muzica ne permite să vedem ecumenismul perfect. Toată lumea preferă muzica şi fiecare ştie muzică, iar muzica are capacitatea de a ne permite accesul la o dimensiune unică, divină. Muzica înseamnă dialog", a mai spus artistul.
Savall a declarat pentru AGERPRES, că a fost impresionat de căldura publicului românesc, mereu interesat în a-i înţelege muzica şi a promis că va reveni în România cu mare plăcere.
Despre cartea lui Filip-Lucian Iorga, istoricul Zoe Petre a afirmat că oferă un "tezaur de înţelepciune datorat formidabilei erudiţii a interlocutorilor autorului, în volum regăsindu-se în dialog cu