Activist de marcă, analistul politic Iosif Boda a fost angajat la Secţia Propagandă a UTC. După 1990 a fost consilier prezidenţial şi ambasador.
Analistul politic, care ani la rând a predat democraţia la televizor, a fost în tinereţe un om de nădejde al Partidului Comunist. Din fişa personală întocmită de organizaţia de tineret reiese că acesta a dat informaţii complete privind deplasările în străinătate şi despre rudele plecate din ţară. Astfel, în 1968, el a fost într-o excursie în Polonia şi Ungaria şi a precizat în fişă că are "un verişor în RFG (plecat încă înainte de 1944, deci înainte de a mă fi născut eu), e muncitor, nu am legături cu el".
Recomandări ferme
În 1969, secţia Propagandă şi cultură a Centrului pentru problemele tineretului enumera calităţile lui Iosif Boda, proaspăt absolvent al Facultăţii de Filosofie şi încadrat ca cercetător stagiar.
"Tovarăşul Iosif Boda a dovedit reale calităţi politice, activând în mod permanent în cadrul organizaţiei UTC, fiind ales secretar al organizaţiei UTC pe an, membru al comitetului pe facultate, iar în perioada 1965 - 1968 a făcut parte din Comitetul municipal Bucureşti al UTC", se arată în documentele Arhivei PCR.
În urma acestor rezultate de excepţie, Boda a fost propus de reprezentanţii Secţiei să fie încadrat "cu perioadă de probă" ca activist al secţiei a CC al UTC, începând cu data de 15 noiembrie 1969. După trei luni, Boda a fost încadrat definitiv: "Tovarăşul Iosif Boda poate fi caracterizat ca un tovarăş principial, serios, apropiat de tineri, lucru ce-i va permite ca într-un viitor apropiat să devină un activist de nădejde al organizaţiei noastre". Începând cu luna februarie 1970, Boda a fost încadrat ca activist al comisiei de presă din cadrul Secţiei de Propagandă şi Cultură al UTC.
Succesul post-revoluţie
În martie 1990, este numit în funcţia de consilier al pre