Companiile energetice europene – cumparatori de gaze naturale azere – au semnat, in sfarsit, contractele pentru livrarea acestuia. Dar, in loc sa-l directioneze spre tarile est-europene, deficitare, ele il trimit in Italia. Prin urmare, Europa nu scapa de dependenta de gazul rusesc.
Noua companii din Europa au semnat contracte pentru gazul azer: Shell, Bulgargaz, Gas Natural Fenosa, DEPA, E.ON, GDF Suez, HERA Trading, Axpo si Enel. Conform prevederilor acestor contracte, incheiate pe o durata de 25 de ani, Italia, Grecia si Bulgaria vor primi anual peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Comentand evenimentul, Financial Times afirma ca respectivele contracte au dezamagit Uniunea Europeana, care a primit numai o mica parte din ceea ce spera. Bruxelles a crezut ca va beneficia de majoritatea cantitatii de gaze contractate, pentru a alimenta statele din sudul si estul Europei, reducandu-le, astfel, dependenta de Gazprom.
Dar dupa ce in luna iunie a acestui an, consortiul de companii care exploateaza zacamantul azer Shah Deniz a ales, ca traseu de transport, Trans Adriatic Pipeline (TAP) in defavoarea Nabucco, aceste planuri s-au prabusit.
Cu o lungime de 870 de kilometri, TAP va livra gaze azere in Grecia si Albania, de unde, traversand Marea Adriatica, va ajunge in Italia. Capacitatea conductei va fi de 10 miliarde de metri cubi, cu posibilitate de dublare in urmatorii ani. TAP este controlata de companiile Axpo si Statoil, care detin fiecare 42,5% din proiect, restul de 15% apartinand grupului german E.ON Ruhrgas.
In virtutea contractelor semnate, 80% din gazele azere livrate vor ajunge in Italia. Bulgaria si Grecia vor primi anual cate 1 miliard de metri cubi timp de 25 de ani. „Gazul de la Shah Deniz este pierdut pentru totdeauna pentru Europa occidentala, care va continua sa suporte dependenta de gazul rusesc”,