Executivul de la Sofia a transmis o adresă oficială către Londra în care insistă că ipoteza conform căreia bulgarii merg în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale de acolo este un mit şi că imigranţii est-eusropeni sunt esenţiali pentru sectorul agricol britanic pentru că „localnicii sunt leneşi”.
Într-o adresă oficială către Departamentul pentru Imigranţi din cadrul guvernului britanic, Sofia susţine că nu există dovezi care să arate că bulgarii sunt implicaţi în aşa-zisul „turism social” - practică prin care cetăţeni UE din Europa de Est pleacă în statele bogate din Vest şi din Nord cu scopul declarat de a trăi de pe urma ajutoarelor sociale acordate aici.
În documentul oficial, văzut de jurnaliştii cotidianului britanic „The Observer”, guvernanţii bugari afirmă că agricultura britanică are nevoie de imigranţi est-europeni pentru că britanicii nu sunt dispuşi să lucreze suficient de mult şi nu vor să practice servicii sezoniere precum culesul de fructe.
Guvernul de la Sofia invocă în această adresă un raport recent al comitetului pentru Consiliere pe tema Migraţiei din cadrul Departamentul pentru Imigranţi din cadrul guvernului britanic, care evaluează impactul muncitorilor români şi bulgari asupra economiei britanice.
„Operatorii şi cultivatorii încearcă fără succes să recruteze şi să păstreze angajaţi britanici, care sunt reticenţi în a trăi sau a lucra la fermă. Fie nu pot sau nu vor să lucreze la acea intensitate necesară pentru a câştiga salariul minim în agricultură şi nu au suficiente stimulente pentru a renunţa să mai trăiască din ajutoarele sociale şi să devină muncitori sezonieri”, se arată în documentul trimis de bulgari.
„Bulgarii şi românii din sectorul agricol sunt prezentaţi în raport drept foarte valoroşi, o sursă stabilă şi de încredere de forţă de muncă”, continuă guver