Specialişti din piaţă au explicat pentru Curierul Naţional că formula de calcul a impozitului forfertar nu va fi o "soluţie miraculoasă" prin care să se scoată la lumină acele părţi "ascunse" ale domeniului hotelier, mai ales că acesta este unul extrem de complex, divers şi sensibil la nenumăraţi factori. "Modelele teoretice, mai ales dacă nu sunt neverificate, sunt dificil aplicabile, având o marjă de risc majoră pentru evoluţia unui întreg domeniu", au afirmat sursele citate. Acestea consideră că este necesară iniţierea unui program-pilot, aceasta fiind singura "opţiune inteligentă" şi singurul mod în care ar putea fi revelat profilul corect al soluţiei e impozitarea şi limitele acesteia, pe termen mediu şi lung.
Marile lanţuri hoteliere, deranjate
În schimb, Dan Matei Agathon, preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), a declarat pentru Curierul Naţional că noul impozit forfetar deranjează marile lanţuri hoteliere pentru că nu sunt fiscalizate şi astfel sunt obligate să iasă din zona gri a economiei. "Marile hoteluri de cinci stele raportează an de an pierderi. Nu este posibil acest lucru", a spus Dan Matei Agathon, explicând că acestea vor plăti un impozit mai mare decât în anii trecuţi. În schimb, conform acestuia, pensiunile şi hotelurile mai mici vor plăti un impozit mai mic, ceea ce reprezintă un lucru bun. "Trebuie să vedem cum arată proiectul final. Impozitul forfetar va scoate cu certitudine din zona neagră unele hoteluri şi pensiuni care raportau mereu pierderi pentru că nu erau fiscalizate", a detaliat preşedintele FPTS.
Dan Matei Agathon ne-a mai spus că este important faptul că proiectul ţine cont, aşa cum au solicitat patronatele din turism, de sezonalitate şi de amplasarea hotelului, pentru că nu este normal ca suma plătită să fie aceeaşi pentru un hotel aflat pe litoral şi unul dintr-un ora