Elevi din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea, cu rezultate la olimpiadele naţionale, au fost invitaţi la Parlamentul European pentru a cunoaşte activitatea acestei instituţii, dar şi programele finanţate de Uniunea Europeană, pe care le pot utiliza în pregătirea lor profesională în perioada 2014-2020. Invitaţia a fost făcută de eurodeputatul Marian Jean Marinescu.
Ce decizii ia Parlamentul European de la Bruxelles şi ce efecte au în diverse domenii de activitate ale statelor membre a reprezentat primul obiectiv al eurodeputatului Marian Jean Marinescu, care a ales să le arate tinerilor ce înseamnă Uniunea Europeană, mai ales în această perioadă în care locurile de muncă sunt o problemă în multe state membre. „Întotdeauna am considerat că trebuie să vadă activitatea Parlamentului nu numai cei din politică, ci şi din diferite categorii profesionale şi sociale. Primul grup adus aici în 2007 a fost format din olimpici, chiar din clase mai mici. De data aceasta am zis că discutăm foarte mult despre tineret, despre evoluţia tinerilor în viaţă, despre lipsa locurilor de muncă pentru ei. Să primească informaţii despre garanţia pentru tineri. Ce face Parlamentul European pentru tinerii care ies din şcoală care trebuie să-şi găsească loc de muncă şi să se descurce în viaţă“, a precizat Marian Jean Marinescu. Pentru a atinge aceste puncte, olimpicii au participat la o întâlnire cu Mariana Cosac, funcţionar la Parlamentul European, care a prezentat olimpicilor instituţiile europene, grupurile de parlamentari şi domeniile pentru care se face legislaţie, explicând că educaţia, sănătatea şi salarizarea din fiecare stat nu intră în atribuţiile parlamentarilor.
Cum poţi fi activ la Parlamentul European?
În dezbaterea privind efectele deciziilor Parlamentului European, olimpicii din Oltenia au fost interesaţi despre cum pot interveni în deciziile pe