Scăderea TVA de la 24 la 9%, pe tot lanţul de panificaţie, va avea asupra bugetului un efect negativ mult mai mic decât se estimase iniţial, este de părere Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice.
Acesta s-a arătat încrezător că măsura aplicată de la 1 septembrie va avea ca efect diminuarea evaziunii fiscale în domeniul producţiei şi comerţului cu pâine.
Imediat după aplicarea măsurii, Daniel Constantin, împreună cu Aurel Popescu, preşedintele patronatelor din Industria de Morărit şi Panificaţie, arătau că 70% dintre comercianţi au scăzut preţul pâinii şi altor produse de panificaţie cu 10 – 15%.
"Sunt optimist că influenţa asupra bugetului pe care noi am stabilit-o iniţial, impactul negativ va fi mult mai mic, respectiv se va scoate foarte mult din evaziunea fiscală la suprafaţă", a spus astăzi Chiţoiu, citat de Agerpres.
El a mai delcarat că Ministerul Finanţelor Publice va avea date exacte despre nivelul încasărilor din TVA abia pe 25 octombrie, dată limită până la care agenţii economici au obligaţia de a transmite informaţiile fiscale aferente lunii septembrie.
Cu toate acestea, specialişti de pe piaţa de retail au atras atenţia că restricţionarea aplicării TVA doar la anumite produse de panificaţie ar putea avea ca efect chiar creşterea evaziunii.
Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul produselor de panificaţie umplute cu cremă sau fructe, precum cozonaci sau croisante, se aplică TVA de 24%.
Însă, declara recent pentru EVZ Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, este posibil ca unii producători să vândă un produs de panificaţie care în mod nromal ar trebui să aibă TVA de 24% sub denumirea unui cu TVA de 9%, maximizându-şi astfel profitul şi plătind mai puţin la stat.