La cinci ani de la căderea băncilor de investiţii Lehman Brothers şi Bear Stearns, lupta pentru un loc pe Wall Street este mai aprigă decât oricând pentru că locurile sunt limitate şi băncile de investiţii sunt din ce în ce mai pretenţioase când vine vorba de a selecta angajaţi.
Cu toate acestea, câteva sute de români au reuşit să-şi facă loc în elita mondială. „Sunt români care lucrează pe Wall Street şi sunt chiar buni. Un singur lucru au în comun. Se cheamă sacrificiu. Trebuie să iubeşti mult ceea ce faci şi să fii pregătit să faci sacrificii. Trebuie să munceşti, să fii bun în ceea ce faci şi puţin deosebit pentru că aici concurenţa este mare“, spune Robert Georgescu, şeful departamentului Equity Product Management din cadrul Piper Jaffray.
Salariile brute care includ bonusurile pornesc pe Wall Street de la 80.000 - 90.000 de dolari pe an (5.300 de euro pe lună), iar pentru seniori, vicepreşedinţi ajung până la 400.000 - 500.000 de dolari (aproximativ 28.500 de euro pe lună).
Traseul unui român pe Wall Street începe cel mai adesea cu o facultate de profil economic din România care să-i permită să se angajeze la o bancă de pe plan local, dar cunoscută şi respectată la nivel mondial, spun românii care lucrează în centrul financiar american.
Cei mai mulţi români care lucrează pe Wall Street sunt de părere însă că biletul de intrare stă cel mai adesea într-un MBA făcut la una dintre universităţile de top din lume la care să ai note medii sau la o universitate destul de cunoscută la care notele trebuie să fie însă excepţionale.
„Dacă faci un MBA în SUA la o şcoală bună numai taxa te costă între 80.000 şi 120.000 de dolari pe doi ani. Pentru un român cred că este mai iefin să meargă la o şcoală din Europa pentru că dacă faci parte din UE plăteşti mai puţin“, mai spune Robert Georgescu.
Citiţi şi : Ce trebuie să facă un român c