Relansarea programului doar pentru credite în lei a scăzut cu mult cererea. Însă, pe termen lung aceste credite pot fi mai avantajoase decât alternativele în euro. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNANȚU
Cererea pentru actuala variantă a programului este scăzută. Dacă anterior, când se acordau şi credite în euro, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri prelucra de la 100 la 200 de dosare de credite pe zi, acum ritmul a scăzut la jumătate. Aurel Şaramet, preşedintele Fondului, nu exclude că situaţia s-ar mai putea îmbunătăţi. Programul guvernamental a păstrat avantajul avansului de numai 5%, dar are costuri mai mari decât creditele în euro.
Scădere accentuată
Reticenţa românilor este doar parţial justificată. Dobânzile creditelor în lei au scăzut mult, trendul fiind continuu. Dacă, în noiembrie 2011, creditele aveau dobânzi de minim 9% în program, acum acestea sunt de 6,2 - 7%. În urmă cu circa o lună şi jumătate, înainte ca împrumuturile "Prima Casă" în lei să fie lansate, făcând calcule pe baza variantelor anterioare, EVZ scria că acestea au un cost total cu 30% mai mare decât creditelor în euro.
Pentru că dobânda interbancară la lei a scăzut mai repede decât ne aşteptam, odată ce programul a fost lansat, diferenţa s-a redus la doar 8%. Un credit de 50.000 de euro are un cost total, echivalat în lei, de 437.000 de lei. Acelaşi credit, luat prin "Prima Casă", are un cost de 472.000 de lei. Diferenţa este de 8%.
Dobândă mică, pierzi la schimb
Decalajul dintre dobânzile creditelor "Prima Casă" în lei şi cele mai ieftine împrumuturi în euro a scăzut sub un punct. Acesta poate fi acoperit parţial de riscul valutar (diferenţa de curs valutar pe care o suportă românii când iau un credit în euro, deşi au câştiguri în lei). De exemplu, dacă euro creşte de la 4,45 la 4,5 lei, un român cu o rată de 300 de euro şi care are câştiguri în lei,