Trăim într-o societate în care mediul conversațional este tot mai sărac, cu toate că auzim cuvântul ”comunicare” la orice colț de stradă, la birou, în autobuz etc. Când și cum să facem să ajungem să înțelegem cât de importante sunt într-o familie aceste discuții, schimburi de idei esențiale pentru sănătatea relației dintre cei doi parteneri?! Și pentru sexualitatea cuplului la vârsta adultă, sănătatea lor, comunicarea este esențială, susțin specialiștii.
Există o vorbă în popor ”dacă există liniște în familie și în dormitor viața de cuplu este mult mai bună”. Și de cele mai multe ori problemele în cuplu apar datorită ”micilor secrete” care fie soțul, fie soția ar trebui să le spună unul celuilalt, astfel încât probleme care la început sunt minore, pot căpăta, ulterior, dimensiuni mari.
Comunicăm sau vorbim?
O comunicare eficientă implică exprimarea de emoții, opinii despre probleme de sănătate fără criticarea și etichetarea interlocutorului.
”Toți susținem că știm să comunicăm în cuplu sau în general, dar fără să ne dăm seama, de cele mai multe ori doar vorbim. Și de fapt nu am comunicat ceea ce ne apasă, ne animă, ne face să fim fericiți sau nefericiți. M-am întrebat cum reacționează cuplurile la stările fiziologice ale lui sau ale ei, făcând referire la ciclul menstrual, menopauză, andropauză. Căci, făra ipocrizie sau rușine, unele cupluri întâmpină dificultăți în aceste momente, dificultăți care izvorăsc din neinformare, necunoaștere, minimalizare a stărilor trăite de partener sau pur și simplu din ignoranță. Rezultatul?! Sentimente de vină, rușine și tendința de a ne ascunde că trecem prin aceste modificări, care la urma urmei sunt absolut normale. Și totuși, ce avem de făcut? Să ne înțelegem informându-ne, adresându-ne persoanelor specializate: medic de familie, ginecolog, urolog, psiholog și apoi găsind timp să discutăm cu partene