Chiar dacă programul „quantitative easing“ arată ca un mare eșec până acum, șeful Băncii Centrale a SUA a decis să îl continue. Aplauzele vin doar de la piețele financiare, care au acces, în continuare, la bani ieftini
Programul Federal Reserve de sprijinire a economiei prin pomparea de bani în sistem ar fi trebuit să se încheie în momentul în care economia își revine. Piețele de capital tremurau la ideea stopării programului, speriate că nu vor mai avea acces la bani ieftini. Iar o decizie în acest sens chiar era așteptată de cam toată lumea. Numai că Ben Bernanke, președintele Fed, a reușit să mai surprindă o dată piețele prin decizia de a continua achizițiile de obligațiuni cu bani nou-tipăriţi.
Euforie, indicele S&P 500 al bursei din New York a ajuns la maximul ultimilor cinci ani după anunțul Fed. Mai ales în condițiile în care analiștii declarau că dacă Fed ar reduce nivelul achiziţiei de titluri cu doar zece miliarde de dolari lunar ar fi foarte bine. Ben Bernanke a decis însă ca nivelul maxim să rămână la 85 de miliarde lunar.
Se pune, totuși, întrebarea cât de bine stă economia americană din moment ce banca centrală (privată, e drept) a decis să injecteze în continuare capital la un nivel apropiat de cel din recesiune. Practic, Fed spune că economia nu stă deloc pe roze, iar „petrecerea“ celor care au acces la bani poate continua.
Problema este însă alta: dacă după diferitele programe de sprijin desfășurate de Fed, prin care au injectat în piața financiară peste 2.800 de miliarde de dolari, economia nu își revine, ce sens mai are să continui? Va ajunge peste mai puțin de un an economia SUA la o creștere sustenabilă, astfel încât să nu mai aibă nevoie de „quantitative easing“? Toate semnalele arată că nu, drept pentru care ori jocul Fed de „morfină pentru dependentul de heroină“ continuă la nesfârșit, ori depend