Pe vremea cand erau in opozitie, Victor Ponta ne promitea ca atunci cand vor da jos regimul falimentar al lui Emil Boc, vom trai mai bine. Nu in sensul "SF" promovat de presedintele Traian Basescu. Ni se promitea ca "romanii isi vor regasi siguranta", ca vor infiinta 1 milion de locuri de munca, ca firmele vor primi ajutor de la stat pentru a relansa economia. Ce s-a intamplat de la alegeri? Iata cateva exemple ca "politica economica" a Guvernului Ponta a stralucit prin... absenta.
1. Sa incepem cu birurile, cele care dor cel mai tare. Suntem tara cu cele mai multe impozite din lume. Va mai aduceti aminte cat de criticat a fost Boc pentru majorarea TVA de la 19 la 24%. Ce a facut Guvernul Ponta? A decis sa mentina taxa.
2. Impozitul forfetar a dus, pe vremea lui Boc, la inchiderea a peste 100.000 de firme mici si mijlocii. Ce face Ponta acum? Il reinstituie de la 1 ianuarie 2014 cu diferenta ca de aceasta data va fi aplicat doar pentru HORECA si servicii. Si Boc a vizat aceleasi domenii.
3. In perioada Guvernarii Boc, taxele se modificau mai ceva ca prognozele meteo. Ce a facut Ponta de cand a venit la putere? Dupa modelul guvernului PDL, a marit accizele la alcool, tutun, a crescut impozitele locale, iar de la 1 ianuarie mai pregateste un nou set de taxe si impozite pe proprietati etc.
4. Victor Ponta ne-a spus, de cand a venit la Palatul Cotroceni, ca tinta lui principala este cresterea competivitatii economiei – relansarea industriei pe baze sanatoase pentru ca Romania sa nu mai treaca prin curbele de sacrificiu ca pe vremea lui Boc. Ce a facut, in fapt, premierul? Mai nimic, dovada ca, din punct de vedere al competitivitatii economice, ultimele rapoarte pe 2012 arata ca am scazut in clasamentul mondial, de pe locul 67 pe 77 / 142 de tari. Detalii vezi aici
5. Poate va ganditi ca la capitolul liberate econ