In grupa vitaminelor B intra 8 tipuri de astfel de vitamine, care se gasesc in cereala, ton, ficat si legume (spre exemplu, in banane). Produsele prelucrate contin putine vitamine B, de aceea numerosi experti in domeniul sanatatii recomanda frecvent administrarea lor complementara.
Studiile anterioare au dat rezultate contradictorii vizand capacitatea adaosului de vitamine B de a proteja impotriva infarctului miocardic sau atacul de cord. Mai mult, unele afirmau ca aceste adaosuri pot creste riscul unor astfel de afectiuni. Pentru a clarifica acest subiect, specialistii chinezi au analizat 14.000 de cazuri clinice, experiment la care au participat 55.000 de persoane.
Analiza a aratat ca la persoanele care au luat adaos de vitamina B, riscul de infarct s-a redus cu 7% comparativ cu acei care au consumat vitamine in doze nesemnificative. Ce face aceasta vitamina B? Ea reduce nivelul moleculei care participa la coagularea sangelului, homocisteina. Pe parcursul experimentului a reiesit ca acidul folic, cunoscut ca vitamina B9, este capabil sa diminueze efectul pozitiv al administrarii altor vitamine din aceasta grupa.
Cercetatorii chinezi au descoperit, de asemenea, ca vitamina B12 nu reduce riscul de infarct, in timp ce vitamina B3 are darul de a accelera procesul de insanatosire a pacienilor care au suferit un infarct. S-a stabilit, totodata, ca reducerea riscului de infarct depinde de mai multi factori, printre care concentratia de actid folic in sange sau de o tensiune arteriala prea mare.