Între 40 şi 450 de lei pe an trebuie să scoată părinţii craioveni din buzunar în funcţie de unitatea de învăţământ în care învaţă copilul. Sunt informaţi despre aceste sume, dar, pentru ca reprezentanţii şcolii să rămână cu obrazul curat, banii sunt solicitaţi fie de diriginţi, fie de „Comitetul părinţilor“. De aici însă şi până la situaţii când elevii sunt condiţionaţi că nu vor participa la evaluări naţionale sau bacalaureat până nu plătesc banii necesari şcolii este mult prea mult şi trebuie luată atitudine.
Fondul clasei l-am plătit toţi, generaţii de-a rândul. Părinţii au făcut, indiferent de perioadă, sacrificii, au comentat nemulţumiţi, dar până la urmă au scos banii din buzunar. În fiecare an, este nevoie de covoare, perdele, televizoare, aspiratoare, bani pentru igienizare, bani pentru repararea prizelor, uşilor sau remedierea altor stricăciuni făcute de elevi, permanent se găsesc motive întemeiate şi nesfârşite de „lipsuri“. Nu mai este nici măcar surprinzător pentru părinţi când numai după un an, de exemplu, le sunt solicitaţi bani pentru aceleaşi electronice, aflate în garanţie, care trebuie însă înlocuite. La început de an şcolar, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că este fraudă şi evaziune fiscală atunci când profesorii sau directorii de şcoli adună bani de la părinţi pentru fondul şcolii. Ministrul educaţiei a menţionat că este fraudă când un cadru didactic încearcă să impună anumite auxiliare, aceia nu sunt bani fiscalizaţi, nu există chitanţe, nu există transparenţă în utilizarea lor. Undeva, în nordul ţării, un director a fost demis după ce comitetul de părinţi a trimis mesaje ministrului legate de impunerile primite.
Fondul clasei, contestat de părinţi, votat de aceiaşi părinţi?
În Craiova, părinţii reclamă că le sunt ceruţi bani pentru fondurile şcolii, directorii însă susţin că aceştia plătesc anumite sume, dar d