Băncile vor trebui să inoveze în domeniul serviciilor pentru care încasează comisioane, ca să compenseze reducerea veniturilor din dobânzi, se arată într-un raport al firmei de consultanţă A.T. Kearney. Noile reglementări la nivel european şi american care, alături de normele Basel III, aplicabile la nivel internaţional, vor obliga instituţiile de credit să atragă mai mult capital şi mai multă datorie subordonată, pentru a servi drept tampon în cazul înregistrării de pierderi, să deţină rezerve de numerar mai mari, să îşi separe activităţile tradiţionale de cele de investiţii şi să lege stimulentele oferite conducerii de performanţele pe termen lung şi care să vizeze mai mult reducerea riscului decât creşterea profitului, sunt menite să facă băncile mai lichide şi mai rezistente la criză, arată documentul. În acelaşi timp, însă, este posibil ca acestea să producă şi o serie de pierderi pentru bănci, în special pe partea de creditare, menţionează A.T. Kearney.
În acest condiţii, consultanţii se aşteaptă la accentuarea tendinţelor de securitizare din partea instituţiilor de credit, precum şi la apelarea, de către companii, la metode alternative prin care să atragă finanţarea pe care o doresc, precum emisiuni de obligaţiuni, credite furnizor sau utilizarea platformelor de crowdfunding. O consecinţă a acestor tendinţe ar putea să o reprezinte reducerea sumelor aflate în depozite bancare, pe fondul orientării populaţiei către achiziţii de obligaţiuni şi a companiilor către extinderea termenelor de plată pentru clienţi şi a achitării de avansuri pentru furnizori, potrivit raportului.
Aceste tendinţe vor pune presiune pe bănci să inoveze şi să îşi reconfigureze modelul de afaceri, orietându-se mai mult către servicii de intermediere şi consultanţă, susţine A.T. Kearney.
Multe companii mari au început să înlocuiască băncile în relaţia cu partenerii de aface