Figură reţinută, care inspiră putere decizională şi siguranţă de sine, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, are o poveste de viaţă desprinsă parcă din volumele lui Nicolo Machiavelli despre ascensiunea politică.
Desigur, pe scena dură a politicii, Merkel a dovedit calităţile necesare pentru a fi un lider de succes şi un important pilon al stabilităţii europene, chiar şi în aceste vremuri tulburi pentru „visul lui Schuman“.
Născută în Germania de Vest, în oraşul Hamburg, Angela Merkel s-a mutat împreună cu familia sa în Est, în 1954, când avea numai câteva săptămâni. Tatăl său, un pastor luteran foarte riguros, a fost o figură influentă în viaţa viitorului cancelar. Deşi Angela Merkel nu a vorbit niciodată despre credinţele sale religioase, statutul tatălui său a fost un important reper moral în modelarea personalităţii sale.
Copilăria sa a fost profund marcată de restricţiile regimului comunist, Merkel, ca şi alţi copii asemeni ei, fiind nevoită să înveţe discreţia şi să îşi ascundă opiniile, de teama poliţiei secrete, renumitul STASI.
Un vechi prieten de şcoală a lui Merkel a declarat pentru BBC că acea perioadă semăna cu un fel de „paralizie, sperând că iarna va trece şi florile vor răsări cândva“. Pentru generaţia cancelarului, „primăvara“ a venit după căderea Zidului Berlinului şi ulterioara reunificare a ţării, sub conducerea lui Helmut Kohl, viitorul mentor al Angelei Merkel.
Angela Merkel a intrat în politică la 35 de ani, într-o perioadă în care oamenii simţeau nevoia să îşi exprime opiniile despre direcţia în care ţara lor merge, iar mulţi au decis să înfrunte destinul şi să ia decizii politice pentru prima oară în viaţă.
Potrivit declaraţiilor colegilor politicieni, Merkel era destul de diferă faţă de restul oamenilor politici din Germania anilor 90. Avea un doctorat în chimie şi