Primarul din Munchen, Christian Ude, a deschis oficial, sambata, editia din 2013 a celebrului festival Oktoberfest. Evenimentul se va intinde pana pe 6 octombrie. Sase milioane de oameni sunt asteptati sa ia parte la festival.
Primarul Ude a inaugurat evenimentul deschizand primul butoi cu bere, scrie Deutsche Welle. Ca toti ceilalti primari din ultimii 200 de ani care au deschis acest eveniment, edilul a strigat: Sa curga berea!
Ulterior, primarul i-a avertizat pe toti cei prezenti sa nu bea fara masura. "Ceea ce nu imi place este bautul competitiv. Nu trebuie sa dovedesti lumii ca esti un idiot", a declarat Christian Ude.
Oktoberfest - originile unui festival ce nu a avut de-a face cu berea (Galerie foto)
Sarbatoarea a aparut pentru prima oara sub numele de Theresens-Wiese, in toamna lui 1810, pentru a celebra casatoria printului mostenitor Ludwig cu printesa Theresa de Saxa-Hildburghausen.
Festivalul consta dintr-un concurs hipic, dar spectacolul a atras multa lume: pe vremea aceea, orasul Munchen avea o populatie de 40.000 de locuitori, iar la festivitate au participat 50.000 de petrecareti, incluzandu-i pe cei veniti din departari.
Succesul a facut ca manifestarea sa fie repetata in anul urmator, ca festival agricol, iar de atunci s-a tinut periodic. Oktoberfest n-a fost de la inceput un festival al berii, licoarea impunandu-se treptat, pe parcurs, ca produs reprezentativ al zonei.
In timpul razboiului napoleonian, dar si in timpul celor doua razboaie mondiale, festivalul n-a avut loc. Reluata intre 1946 si 1948 ca simplu "festival de toamna", sarbatoarea s-a revigorat spectaculos incepand cu 1950, cand s-a impus ca festival al berii.
Atunci s-a stabilit si regula care marcheaza inceperea evenimentului, respectiv 12 lovituri de tun, dupa care pr