După ce am văzut nenumărate bătălii cu vampiri, zombie, roboţi, extratereştri şi alte apocalipse, avem acum în cinematografe un film cu multă muzică, b-boys şi mesaje pozitive. „Bătălia anului” a intrat în cinematografe pe 20 septembrie şi este pe locul 2 în box office.
Răsuciri, tumbe, salturi incredibile, combinaţii de mişcări care te uimesc, o şocantă interpretare a muzicii sunt argumente pentru a vedea oricând acest film. Camera de filmat, coordonată de regizorul Benson Lee, este exact acolo unde trebuie să fie ca să simţim ritmul şi să ne lăsăm copleşiţi de emoţia dansului.
Mesajul filmului este că orice se poate, dacă munceşti mult şi ai mentalitate de învingător, iar dansatorii din poveste sunt ei înşişi argumente care susţin asta. Sunt de rase diferite, vin din medii mai puţin favorizate, dar au determinare şi talent.
Breakdance este artă, sport şi poveste.
Breakdance este un stil născut pe trotuarele din cartierele sărace ale americanilor, acolo unde băieţii cu hanorace şi tatuaje dansau pe muzică rap. În câteva zeci de ani, breakdance a devenit o adevărată instituţie, cu concursuri naţionale şi internaţionale, cu emisiuni de televiziune şi filme dedicate. „Bătălia anului” este, de fapt, un campionat mondial, care se organizează la Montpellier, în Franţa, şi e transmis live în toată lumea.
Există o adevărată cultură breakdance, cu muzică, haine şi stil de viaţă. Cei mai buni ajung vedete foarte bine plătite în showbizz. Un exemplu la îndemână este Channing Tatum, care a devenit celebru după rolul din „Step up”, film din 2006. „Step Up 1, 2” şi seria „Street Dance” au creat poveşti în care eroii erau dansatori de breakdance. Documentarul „History and Cocept of Hip Hop Dance: The Street Culture That Became a Global Expression” din 2010 e povestea adevărată a evoluţiei culturii hip hop.
Filmul “Bătălia anulu