Preţul mediu anual al energiei tranzacţionate pe piaţa PCCB (cu contracte la termen) administrată de OPCOM a crescut cu circa 61% în perioada 2006-2013. Mediile anuale de preţ ale electricităţii tranzacţionate pe piaţa spot (PZU) în perioada menţionată au fluctuat puternic, pornind de la un nivel de 164,86 de lei/MWh în 2006, atingând un vârf de 221,2 de lei/ MWh în 2011 şi coborând puternic la 148 de lei/MWh în primele opt luni ale acestui an. Astfel, în acest an, energia se tranzacţionează pe piaţa spot la un tarif mediu cu circa 10% mai mic faţă de 2006.
Furnizorii de energie ne-au spus că cifrele statistice privind evoluţia preţurilor de tranzacţionare nu sunt relevante dacă le priveşti din perspectiva evoluţiei economice: "De la debutul crizei, industria pune presiune tot mai mare pe scăderea preţului energiei. Factorii care au influenţat preţurile sunt multipli. Anii 2011 şi 2012, marcaţi de seceta hidrologică, au avut tarife foarte mari din cauza faptului că oferta nu acoperea cererea. Preţurile au indicat acest fenomen, nu vreo efervescenţă a economiei".
Până în 2008, tarifele au crescut constant pe cele două pieţe administrate de OPCOM, în strânsă legătură cu evoluţia economică. Criza a adus un recul în 2009 şi 2010 (vezi grafic).
Acest an a fost unul normal din punct de vedere al hidraulicităţii, dar a venit cu o scădere abruptă a cererii. Preţurile au coborât vertiginos pe piaţă, nu numai din acest motiv, ci şi pentru că 2013 a fost primul an în care au funcţionat din plin 2.000 de MW eolieni, cu tarife foarte mici de tranzacţionare.
Furnizorii de energie electrică ne-au declarat: "Industria grea, energointensivă, a avut un recul puternic în acest an din cauza crizei. Nu se poate spune că această criză economică nu a lăsat amprentă asupra economiei noastre. În PIB nu se vede aceste lucru pentru că au crescut comenzile în sectoare e