Considerată de unii plictisitoare iar de alţii model de civilizaţie, campania electorală din Germania s-a scurs până ieri, ziua alegerilor, în linişte, colorată de panourile electorale şi de discuţii legate aproape exclusiv de problemele domestice într-o atmosferă în care criza din zona euro pare să-şi fi luat vacanţă. Cursa electorală a cancelarului Angela Merkel pentru al treilea mandat arată că ea este iubită de nemţi şi nu a fost niciodată pusă în pericol de ceilalţi candidaţi. Lupta se duce de acum pentru cucerirea locurilor din Parlament, acolo unde deciziile lui Merkel pot fi cu adevărat împiedicate.
Cuminţenia campaniei electorale a fost mai evidentă ca oricând ieri, ziua celor mai aşteptate alegeri din acest an din Europa. „Mama“ Merkel, aşa cum este alintată de suporterii săi creştin-democraţi, a votat ieri alături de soţul ei Joachim Sauer într-o sală a unei universităţi berlineze. Ea nu a vorbit nici mulţimii, nici reporterilor, iar după vot cuplul s-a îndreptat direct spre apartamentul pe care-l ocupă de mult timp în Berlin, scrie The New York Times. Merkel reprezintă două premiere pentru Germania. Ea este primul cancelar femeie şi primul cancelar venit din Germania de Est. „Domnia“ ei s-a suprapus uneia dintre cele mai tulburi perioade din istoria ţării de după reunificare.
Principalul contracandidat, social-democratul Peer Steinbrück, a votat de dimineaţă la Bonn, în circumscripţia lui electorală, apoi şi-a postat pe Twitter o imagine cu el lângă urna de vot cu mesajul „Fă aşa cum fac şi eu“. În campanie, Steinbrück, fost ministru de finanţe sub guvernarea Merkel între 2005 şi 2009, a încercat să dea judecăţilor îndelung gândite ale lui Merrkel aspectul unui proces greoi de luare a deciziilor.
„Mutti“ Merkel
Însă nemţii o iubesc pe „mutti“ Merkel, dovadă fiind faptul că, de la începerea crizei, multe guverne din E