Complexul de manifestări dedicate aniversării a 420 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a lui Mihai Viteazul, desfăşurat în perioada 16-20 septembrie, a fost o adevărată lecţie de istorie. Pornind în urmă cu un an de la un frumos gând al primarului comunei Aninoasa, Constantin Maricescu, iată că, anul acesta, el a devenit realitate. În organizarea amplei manifestări, alături de Primăria Comunei Aninoasa, s-au aflat Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Centrul Judeţean de Cultură, Primăria Municipiului Târgovişte, Universitatea Valahia din Târgovişte, Arhiepiscopia Târgoviştei, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” şi Asociaţia Cultul Eroilor “Regina Maria”. Regia a fost semnată de Victor Mihalache. Acţiunile au debutat la Mănăstirea Dealu, cu slujba de pomenire a voievodului martir, urmată de ceremonialul solemn de aprindere a “flăcării unirii” de la candela de pe mormântul domnitorului -unde se află capul acestuia. “Flacăra Unirii” a fost purtată de organizatorii manifestărilor din Dâmboviţa pe un circuit de aproape 1.600 de kilometri, ce a cuprins mai multe loclaităţi, semnificative pentru domnia lui Mihai Viteazul: Giurgeni, Călugăreni (Giurgiu) – Drăgoeşti (Vâlcea) – biserica Câmpu Mare (Olt) – Craiova – Alba lulia -Turda – Şelimbăr (Sibiu) şi înapoi, la Mănăstirea Dealu.
În seara zilei de 18 septembrie, torţa a fost readusă în sfântul locaş de cult de la Mănăstirea Dealu. Delegaţia a fost aşteptată de autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, ai Garnizoanei Târgovişte, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa şi numeroşi dâmboviţeni.
Proiectul aniversar a cuprins joi, 19 septembrie, şi un Tedeum realizat de @PS Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, la care au participat preşedintele CJD – Adrian Ţuţuianu, prefectul judeţului -Victor Sanda, primar