Cei care îngrijesc persoanele cu handicap au de recuperat, conform unui necesar întocmit la nivelul judeţului la sfârşitul semestrului I, aproape 6 miliarde lei vechi în contul salariilor sau indemnizaţiilor de însoţitor.
La aproape 6 miliarde lei vechi se ridică necesarul de sume pentru plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor de însoţitor, în judeţ primăriile fiind „pe spuză” cu fondurile destinate plăţii acestor servicii. În condiţiile în care numărul persoanelor cu hadicap care au nevoie de însoţitor creşte cu 700 pe an, autorităţile locale sunt puse în situaţia de a nu mai putea suporta plata drepturilor stipulate, altfel, în lege.
„Noi nu avem atribuţii în sensul plăţii acestor drepturi, totul se derulează la nivelul autorităţilor locale. Tot ce putem face este să centralizăm necesarul şi să-l transmitem mai departe, lucru pe care l-am şi făcut.”, a declarat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, Rădiţa Piroşca.
Problema a apărut, de altfel, de câţiva ani, în 2011 fiind adoptate chiar măsuri drastice, anumite primării încetând la acel moment contractele asistenţilor personali. Unele au revenit între timp asupra deciziei, altele, printre care Primăria Slatina, care avea la acel moment aproximativ 200 de asistenţi personali, nu, preferând varianta plăţii indemnizaţiilor. De altfel, persoanele cu handicap au de ales între un asistent personal angajat sau plata unei indemnizaţii de însoţitor unei persoane care să le îngrijească. „De ales” este de fapt mult spus, pentru că în cele mai multe cazuri opţiunea este a autorităţilor locale, în funcţie de buget, de politica socială etc. Cert este că la acest moment sunt la nivelul judeţului aproape 3.000 de asistenţi personali şi persoane care ar trebui să încaseze salariu sau indemnizaţie de însoţitor. Evident, salariaţ