33 de mineri au coborât din nou în subteran, la Roşia Montană, duminică, pentru un protest de câteva ore, cerând aprobarea proiectului minier, ei fiind susţinuţi la suprafaţă de 250 de persoane, în timp ce în Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni au avut loc acţiuni împotriva proiectului, transmite Mediafax.
Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că acei 33 de mineri care s-au blocat, în urmă cu aproximativ zece zile, în galeria minieră Cătălina-Monuleşti, au coborât din nou în subteran duminică, în jurul orei 18.30, în semn de protest, ei cerând aprobarea proiectului minier şi crearea de locuri de muncă.
Albu a spus că acţiunea va dura peste două ore, perioadă în care minerii vor să le arate celor care protestează în Piaţa Universităţii şi în alte locuri din ţară care sunt condiţiile în galeria Cătălina-Monuleşti, la un kilometru sub pământ, respectiv temperatură de maxim 6 grade Celsius, umiditate extrem de ridicată, fără lumină naturală, şi nivel de oxigen foarte scăzut.
Potrivit lui Albu, s-a creat o părere greşită că în galerie ar fi de fapt condiţiile dintr-un muzeu şi de acea minerii au coborât din nou în subteran pentru a arăta, cu ajutorul jurnaliştilor, în ce condiţii au protestat şi care sunt condiţiile în care lucrează.
Acţiunea de protest este susţinută, la gura minei, de peste 250 de persoane - mineri şi localnici din Roşia Montană - care solicită aprobarea proiectului minier şi crearea de locuri de muncă în minerit.
În paralel, în trei oraşe din judeţul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.
Astfel, la Alba Iulia aproximativ 100 de persoane au participat la un marş, solicitând parlamentarilor şi guvernanţilor să