Peste 30 de delegaţi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, filiala Olt, vor fi astăzi prezenţi la Bucureşti, pentru proteste în faţa Ministerului Sănătăţii.
Medicii din spitale, medicii de familie, asistenţii şi reprezentanţii altor categorii din Sănătate, în total 31 de delegaţi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, Filiala Olt, se vor afla astăzi în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, în cea de-a patra zi de proteste. Conform declaraţiilor medicului Eufrosina Brătoi, preşedinta Camerei Federative a Medicilor Olt, vor fi 11 medici din partea Camerei Federative, alţi cinci din partea Colegiului Medicilor şi 16 asistenţi medicali, deşi alianţa constituită la nivel judeţean avea sarcina de a asigura participarea cu doar 20 de membri.
„Ne aşteptăm ca cel puţin să fim luaţi în seamă şi să fim respectaţi. Şi ar fi mult, să ştiţi, că nici măcar asta nu se întâmplă! Chiar la această oră (ieri, orele prânzului – n.a.) se poartă discuţii ale reprezentanţilor noştri cu ministrul Sănătăţii, însă nu cred că va fi cazul suspendării protestelor”, a declarat medicul Brătoi.
La Bucureşti nu se vor afla doar reprezentanţi din Slatina, ci şi lideri de organizaţii profesionale şi sindicale din Caracal şi Corabia.
Cereri numeroase, fonduri limitate
Deşi lista comună de revendicări a medicilor, medicilor de familie, medicilor dentişti, biologilor şi chimiştilor, psihologilor, farmaciştilor şi a asistenţilor medicali din România cuprinde doar şase puncte, revendicările specifice sunt mult mai numeroase şi dau măsura problemelor din sistem. Cu minimum 6% din PIB pentru Sănătate s-ar rezolva foarte multe, însă protestatarii mai au în comun şi dorinţa de a fi respectaţi şi consultaţi şi de a fi salarizaţi după o lege specifică sectorul sanitar. Colegiul Medicilor cere ca medicii să nu mai fie asimilaţi funcţionarilor publici,