Protejarea sanatatii mentale este unul dintre cei mai importanti pasi spre a-ti construi o viata dupa propriile tale obiective si valori, respectandu-te pe tine, dar si pe ceilalti.
Gandirea pozitiva, sinceritatea fata de tine insuti, deschiderea fata de nou si dorinta de a cunoaste si a experimenta sunt cateva din acele elemente care iti protejeaza sanatatea emotionala.
Atitudinea si sentimentele fata de propria-ti persoana, puterea si modul in care treci peste evenimente delicate ale vietii, calitatea relatiilor cu cei din jur depind de sanatatea mentala a omului, relateaza Help Guide.
Cum poti deveni mai sanatos emotional?
Accepta-te asa cum esti! Acest lucru nu inseamna sa traiesti in mediocritate, ci sa iti "imbratisezi" atat calitatile, cat si defectele, pentru a putea deveni constient de acele zone unde ai de facut schimbari si la care mai ai de lucrat cu tine insuti. Atunci cand nu te accepti, nu faci altceva decat sa iti conturezi o imagine negativa despre propria-ti persoana, lucru care poate conduce la acumularea de sentimente de acelasi fel.
Nu fugi de trairile tale interioare! Din pacate, esecurile si evenimentele negative care pot genera stari de depresie, tulburare sau stres, nu ocolesc pe nimeni. Dar atunci cand pastrezi in interiorul tau toate aceste trairi, nu faci decat sa le accentuezi. Recunoscandu-le, fie in scris, in fata unui prieten de nadejde sau doar fata de tine, vei putea diminua din puterea lor asupra ta si te vei putea elibera de subjugarea acestora.
Fii flexibil! Privind partea plina a paharului, invatand din greseli si privind experientele ca pe o lectie de invatat, cu siguranta vei adopta o atitudine mult mai productiva decat daca te-ai lasa doborat de acestea.
Alege calea de mijloc! Existenta noastra nu este alba sau neagra, ea cuprinde tot felul de nuant