Scris de Simona Albinaru - Comisia româno-ungară a finalizat prima etapă a verificărilor la lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate pe teritoriul României. Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor aflate în zona comună de interes şi au vizat cursurile de apă: Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb.
Pe râul Crişul Repede, cele mai importante lucrări examinate au fost digurile de apărare din Oradea, iar pe râul Crişul Negru, cele mai importante lucrări au fost digurile de apărare de pe tronsonul Zerind-Talpoş şi Zerind- Staţia de Pompare Ant. De asemenea, comisia româno-ungară a verificat şi acumularea nepermanentă Zerindu Mic, Canalul Colector în zona podului rutier Oradea-Arad, Canalul Colector la localitatea Tulca, Canalul Ant în zona localităţilor Salonta şi Ant , Staţia de Pompare Ant şi Canalul Ősirét. Pe râul Crişul Alb au fost verificate digurile de apărare aflate între frontiera de stat şi podul rutier din localitatea Chişineu Criş. La Cantonul din Vărşand s-a verificat şi modul în care sunt înmagazinate materialele de apărare şi dacă acestea sunt în stare bună şi suficiente din punct de vedere cantitativ.Verificate
„Comisia nu a constatat lipsuri care să influenţeze siguranţa lucrărilor. Prin urmare,, starea digurilor, a covorului vegetal, a magaziilor, a staţiilor de pompare precum şi a canalelor de ape interne este în conformitate cu normativele acceptate de ambele părţi”, a declarat Pásztor Sándor, director tehnic ABA Crişuri.
Delegaţia română a întrunit experţi din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor.
„Până la finele lunii octombrie se