Coloana monumentală de la Târgu Jiu a fost fabricată în Atelierele Centrale din Petroșani și ridicată la Târgu Jiu în 1937, totul sub coordonarea inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan. Inaugurarea întregului ansamblu a avut loc la 27 octombrie 1938, fără participarea lui Brâncuşi.
Fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, Sorana Constantza Georgescu-Gorjan, trăieşte în prezent în Bucureşti şi a oferit amănunte inedite despre monumentala lucrare de la Târgu Jiu şi colaborarea dintre marele sculptor şi tatăl său.
Ion Jianu: Constantin Brâncuşi a fost în relaţii apropiate cu bunicul (Ion Georgescu-Gorjan) şi tatăl dumneavoastră (Ştefan Georgescu-Gorjan), a locuit în casele acestora din Craiova şi Petroşani, i-a făcut bunicului un bust. Pentru cei care nu v-au citit cărţile şi articolele, v-aş ruga să oferiţi câteva amănunte legate de prietenia marelui sculptor cu bunicul şi tatăl dumneavoastră, de felul cum l-aţi perceput dumneavoastră pe Brâncuşi.
Sorana Constantza Georgescu - Gorjan: Ion Gorjeanul, bunicul meu, și Constantin Brâncuși s-au împrietenit la Craiova, la începutul anilor 1890. Ion era prim-vânzător la Marele Magazin de Manufactură și Mărunțișuri „La Steaua Colorată“, de pe strada Madona Dudu nr. 23, iar Constantin era băiat de prăvălie la bodega-băcănie a lui Ioan Zamfirescu, de la nr. 19 al aceleiași străzi. Ion, mai vârstnic cu şapte ani, era originar din Godineștii Gorjului, sat apropiat de Hobița lui Brâncuși. Era orfan de ambii părinți, iar Brâncuși era orfan de tată. Plecaseră amândoi la oraș, în căutare de mai bine. Destinele asemănătoare i-au apropiat. Ion i-a devenit bun sfătuitor și ocrotitor lui Costache (Constantin Brâncuşi - n.r.), care-l socotea naș. L-a ajutat să intre la Școala de Arte și Meserii din Craiova. L-a găzduit, în Craiova, în perioada 1893-1895, până ce a fost admis la internat, într-una din camerele în care loc