Octavian Blaga, ziarist, poet, scriitor si etnograf originar din Apuseni se ocupa pentru moment de un proiect editorial de promovare a culturii românesti la Bruxelles. El insusi crede ca s-ar putea defini doar printr-o cale de mijloc intre un « mic savant local » si un « vagabond ». Octavian Blaga, care a parcurs doua continente fara a putea sa se desprinda de spatiul românesc, se afla de câteva luni la Bruxelles, punctul nodal, crede el, unde România trebuie sa-si rascumpere reputatia.
Impreuna cu fondatoarele asociatiei EuropaNova, de promovare a culturii est si central europene, Octavian Blaga organizeaza saptamâna viitoare un festival dedicat culturii române. El este pentru un « nationalism in cultura », acela care nu are nimic de-a face cu politica.
Octavian Blaga, care ar fi vrut sa ramâna un etern taran in Muntii Apuseni, cutreiera lumea si incearca sa dea o alta imagine a identitatii românesti care, crede el, s-ar putea pierde.
A ajuns la vârsta maturitatii, dar departe de a se aseza, el cutreiera lumea. Din Bihor, in America, Cipru, Spania, Marea Britanie si acum in Belgia, el isi cladeste incet-incet o cariera de ziarist social dar si de poet, scriitor si traducator.
Autor publicat (poezie, etnografie, eseuri) si nepublicat (romane) , el si-a inceput cariera astfel :
« Vesnica mea pasiune au fost de fapt limbile vechi, nemaivorbite – latina, greaca, sanscrita. Si eu credeam si probabil ca intr-un alt context , intr-o alta vreme, as fi fost un mic…savant local pe undeva printr-un colt de tara, vorbitor de limbi nevorbite, pasionat –ceea ce nu mai exista –dar s-a rupt istoria si m-am reprofilat pe jurnalism.
Am câteva carti de jurnalism de calatorie in SUA, am o carte care este antipodul a celei care este foarte in voga acum a lui Lucian Boia, « De ce sint românii altfel », eu am scris in urma cu zece ani elogiul n