-AA+A
Europarlamentarele sau despre schimbarea paradigmei. Astăzi ”Partide mici, pretenții mari Campania neoficială pentru alegerile europarlamentare programate în luna iunie a anului viitor a debutat odată cu ”micile” scandaluri politice din interiorul USL, partidele componente ale Uniunii, anunțând că vor merge pe liste separate. Deși, pentru marea majoritate a românilor, europarlamentarele par a nu avea nicio miză, bistrițenii neieșind nici ei din această paradigmă, alegerile pentru Parlamentul European sunt, cel puțin, la fel de importante precum cele parlamentare. Cert, un număr mare de parlamentari români pot avea o influență pozitivă în cadrul a unor discuții ce vizează România, aceștia putând face un lobby puternic în apărarea intereselor economice sau în achiesarea de programe și proiecte care pot aduce bani europeni atât de necesari pentru remodelearea statului român.
Partide mici, pretenții mari
Cu unul din cele mai orginale eșichere politice, România îți caută respirația europeană încercând să trimită la Bruxelles nume și personalități compatibile cu doctrina europeană de unitate în diversitate. Cu siguranță, bătălia pentru euro se va da între PSD, PNL, PDL, în ecuație mai putând intra cu oarecare șanse dar fără să poată ieși din pluton, UDMR, Forța Civică, PER, poate chiar Mișcarea Populară. Considerate drept primul nivel în aflarea votului politic la câteva luni distanță de prezidențiale, alegeri încă esențiale pentru mentalitatea paternalistă a românului, europarlamentarele obligă forțele politice să renunțe la alianțele tradiționale și să revină pe lista unică.
PER
Prezent la Bistrița, șeful ecologiștilor, Dănuț Pop, a spus că ecologiștii vor merge pe liste separate și că cele 100 de voturi strânse de PER la alegerile parlamentare ar putea aduce PER un fotoliu de europarlamentar, cel indicat fiind Augustin Hagiu.
U