Vremea ploioasa, prielnica pentru aparitia ciupercilor, a facut ca pietele din municipiu sa fie invadate de micii comercianti. Avand cantitati impresionante de ciuperci de diferite soiuri la vanzare, ciupercarii spun ca garanteaza pentru calitatea marfii si cumparatorii nu trebuie sa-si faca probleme daca sunt otravitoare sau nu. De cealalta parte, medicii recomanda cetatenilor sa nu consume ciuperci pe care nu le cunosc, efectele putand duce la complicatii grave de sanatate sau chiar la deces.
Zeci de comercianti pot fi vazuti zilnic in pietele din Baia Mare cu ladite pline cu ciuperci. Ei sustin ca marfa lor este de cea mai buna calitate si ii asigura pe cumparatori ca nu vor pati nimic. Comerciantii nu se bazeaza insa pe nimic altceva decat pe experienta proprie atunci cand spun acest lucru.
„Le cunosc, le culeg de cand am fost mic, de la 17 ani. Eu mananc intotdeauna din care aduc, mananc eu primul. N-am patit niciodata nimic “, a spus unul dintre vanzatori.
„De foarte multi ani culegem ciuperci. Eu sunt din Firiza. Duc si acolo la punctul de colectare . Le cunoastem foarte bine, n-avem nicio sansa sa le incurcam. Calitate garantata, 100% calitatea“, promite Crina Lupan, o alta comercianta.
Chiar daca vanzatorii baga mana in foc pentru marfa lor, medicii sunt de alta parere. Ei spun ca niciun maramuresean nu ar trebui sa consume bureti pe care nu ii cunoaste.
„Inainte de a consuma ciupercile, trebuie sa le cunosti foarte bine. In momentul in care nu ai cunoscut o specie de ciuperci, nu o consumi. Pentru ca niciodata nu stii care este consumabila sau care este o toxica. Substantele toxice pe care le contin ciupercile nu se anihileaza cu absolut nimic. Deci indicatia mea este sa nu se consume ciupercile care nu se cunosc “, a spus dr. Zenovia Pop, medic primar in cadrul Spitalului de Boli Infectioase di