O investiţie într-o podgorie de vin cu o suprafaţă de 20 de hectare poate ajunge şi până la un milion de euro, a apreciat preşedintele Patronatului Viei şi Vinului din România la ZF LIVE.
„Costul mediu de înfiinţare a plantaţiei de viţa de vie este de 15.000 de euro, ceea ce înseamnă că pentru o suprafaţă de 20 de hectare investiţia ar ajunge la 300.000 de euro. La această sumă se mai adaugă costul cramei de 100.000 de euro şi costurile de întreţinere a viţei până intră pe rod de 100.000 de euro. Un total al investiţiei ar ajunge astfel la 500.000 de euro fără să ai vinul şi terenul”, a spus Ovidiu Gheorghe în emisiunea ZF Live de vineri, 20 septembrie.
Preţurile la terenuri pornesc de la 2.000 de euro pentru două hectare dar pot ajunge şi până la 22.000 de euro pentru un hectar cultivat deja cu viţa de vie, a mai estimat Gheorghe.
În ceea ce priveşte costurile dintr-un an de producţie, Gheorghe spune că acestea variază în funcţie de soiul de vin, alb sau roşu. Costul unui an de producţie pentru vinul alb este de 2.000 de euro pe hectar. Vinul alb poate ajunge pe piaţă în al treilea an de producţie în timp ce cel roşu în al cincilea an.
Investiţia într-o podgorie poate ajunge astfel până la un milion de euro, dacă însumăm toate costurile de producţie şi costul suprafeţei de cultivare a viţei de vie. VIDEO ZF Live. Peste jumătate dintre români preferă vinul alb, demidulce şi demisec. Urmăriţi înregistrarea emisiunii de vineri, 20 septembrie cu Ovidiu Gheorghe, PVV şi Matei Garici, unvinpezi.ro
O investiţie într-o podgorie de vin cu o suprafaţă de 20 de hectare poate ajunge şi până la un milion de euro, a apreciat preşedintele Patronatului Viei şi Vinului din România la ZF LIVE.
„Costul mediu de înfiinţare a plantaţiei de viţa de vie este de 15.000 de euro, ceea ce înseamnă că pentru o suprafaţă de 20 de hectare investiţia ar a