Muzică, dans, feluri de mâncare naţională şi costume tradiţionale - aşa arată Parcul Central şi Aleea Clasicilor din Chişinău de Festivalul Etniilor aflat la a treisprezecea ediţie.
Cerul noros şi vremea schimbătoare nu au fost un impediment pentru cei care au venit să serbeze sub sloganul „Unitate prin diversitate“. Festivalul s-a deschis cu o poezie, recitată de cinci tineri care se ţineau de mâini. Versurile au răsunat în limba română, bulgară, rusă, ucraineană şi găgăuză. Poezia în limba rusă s-a terminat cu versurile „Fii mândru că ştii rusa, e o limbă măreaţă“.
După recital, ansamblul de dans de la Colegiul de Coregrafie din Chişinău a alcătuit o compilaţie de dansuri ale tuturor etniilor din moldova. Tinerii au dansat în costume naţionale şi pe motive bulgare, ruseşti, ţigăneşti, armeneşti, ucrainene şi găgăuze.
Dansatorii de la Colegiu de Coregrafie în straie naţionale ruseşti, armeneşti şi bulgăreşti FOTO: Tudor Iovu
Politicienii prezenţi la eveniment, de la preşedintele Nicolae Timofti şi până la primarul general al municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, toţi au vorbit despre armonia interetnică şi nevoie de cooperare pentru un scop comun european. „Trebuie să ne respectăm şi să fim toleranţi unii cu alţii, să ne auzim, pentru că doar în acest spirit putem realiza o armonie“, a menţionat premierul Iurie Leancă.
După partea oficială, politicienii au mers să servească bucatele tradiţionale la cortul moldovenesc. Pe masă erau înşirate farfurii cu sarmale, carne, clătite, plăcinte, mămăligă, peşte şi vin. Nicolae Timofti a servit un pahar de vin alb şi a mâncat cu poftă din sarmale. „Nişte vin cu sarmale e mâncarea mea preferată. Pe lângă asta îmi era şi foame“, a spus preşedintele ţării. Alături de el, premierul Iurie Leancă aştepta să plece jurnaliştii pentru a servi o bucată de plăcintă. „Nu pot să mănânc în faţa camerelo