Opt persoane au furat şi au vândut acţiuni de 200.000 de euro, deţinute de Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii din România a diviziei de investiţii a Băncii Mondiale, folosindu-se de un act de identitate fals şi de o femeie cu înfăţişare apropiată de cea a oficialului.
După un an de la cazul „brokerului fugar Sima“, piaţa de capital din România este zguduită de un nou scandal care ar putea eroda credibilitatea unei pieţe încă slab dezvoltată. Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii International Finance Corporation (IFC) din România, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a fost victima unui furt „cu buletinul“.
Mai exact, opt persoane au furat şi au vândut acţiuni în valoare de 900.000 de lei (200.000 de euro), deţinute de oficialul IFC, folosindu-se de un act de identitate fals şi de o femeie cu o înfăţişare apropiată Anei Maria Mihăescu.
Cum a putut avea loc furtul în condiţiile în care pe piaţa de capital există reguli foarte stricte, iar supravegherea are loc clipă de clipă? La începutul acestui an, doi dintre cei opt inculpaţi în dosar, printre care şi Livia Galea, singura femeie din grup, au mers la sediul firmei de brokeraj Carpatica Invest cu un act de identitate falsificat după cel al Anei Maria Mihăescu şi au cerut brokerilor să ceară de la Depozitarul Central un extras de cont cu situaţia detaliată a acţiunilor pe care aceasta le deţine, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, citaţi de „Ziarul Financiar“.
Acţiunile SIF Muntenia şi SIF Transilvania pe care oficialul IFC le deţinea erau păstrate la Depozitarul Central pentru că aceasta le primise în urma cuponiadei şi nu le tranzacţiona pe bursă. Pentru a le tranzacţiona, este nevoie de transferul titlurilor de la Depozitar către un broker.
După ce au obţinut extrasul de cont, cei doi s-au dus la o altă societate de brokera