Liderul suprem al mafiei din spaţiul ex-sovietic, încoronat "Hoţ al legii" în capitala Rusiei, a fost prins de autorităţile române. Interlopii, specializaţi în crime la comandă, au "căzut" pe evaziune fiscală, spălare de bani şi contrabandă, precum celebrul mafiot Al Capone.
Temuta mafie moldovenească, condusă de Ion Guşan, a investit bani în două fabrici ilegale de ţigări din România. Mascaţii i-au săltat ieri pe Ion Guşan şi 25 dintre complicii săi şi i-au adus la audieri la sediul DIICOT din Capitală.
Anchetă DIICOT şi SRI
Totul a ieşit la iveală după mai multe luni de monitorizare a procurorilor DIICOT şi a ofiţerilor SRI. Este vorba de unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai crimei organizate mondiale. Celebritatea i se datorează după ce l-a angajat pe asasinul Vitalie Proca să-l ucidă, la Londra, pe milionarul rus Gherman Gorbunţov. Criminalul şi-a ratat ţinta şi doar l-a rănit grav de afacerist. Vitalie Proca a fost folosit şi în România pentru reglări de conturi în războiul interlop dintre fraţii Mararu şi gruparea coordonată de Puiu Mironescu (Piatra Neamţ). De altfel, mafioţii din statele exsovietice l-au investit pe Ion Guşan "ca autoritate criminală supremă" pe teritorul României şi Moldovei.
Pentru reuşita afacerii, locotenenţii săi au racolat persoane cheie. Unul dintre aceştia este fostul poliţist, în prezent avocat, Daniel Trandafirescu, fiul adjunctului şefului Poliţiei Prahova şi al judecătoarei Zinica Trandafirescu, de la Tribunalul Prahova, fost director al Penitenciarului Târgşor (Prahova).
Oamenii-cheie
Alţi oameni-cheie din organizaţie: Raed Dahabreh, consul onorific al Regatului Haşemit al Iordaniei la Braşov şi George-Claudiu Secară, cunoscut membru al lumii interlope braşovene.
Afacere de succes
Ion Guşan a cumpărat cele mai bune utilaje pentru cele două fabrici clandestine, în Braşov şi