Semnele radicalizării opiniei publice franceze împotriva romilor sunt din ce în ce mai numeroase, iar politicul nu putea să rămână indiferent la acest lucru. Dacă de la partidele naţionalist-extremiste era de aşteptat să-şi folosească din plin arsenalul de declaraţii antiţigăneşti şi antiromâneşti, în ultimă instanţă, iată că al doilea partid ca mărime din ţară, Uniunea pentru Mişcarea Populară (UMP), anunţă că nici România, nici Bulgaria nu trebuie să fie primite în spaţiul Schengen atât timp cât nu există o rezolvare pentru situaţia romilor.
Chiar preşedintele UMP, Jean-François Copé, a susţinut acest lucru la un miting electoral, aclamat de numărul mare de simpatizanţi ai partidului său prezenţi la adunare. Copé a luat parte la un miting în Meyzieu, din regiunea Rhône, unde au fost prezentaţi candidaţii Uniunii la viitoarele alegeri municipale.
Preşedintele UMP a mers mai departe şi a declarat sus şi tare că vrea o Europă în care tratatul Schengen să fie revizuit în totalitate. În opinia sa, circulaţia şi instalarea romilor trebuie rezolvate înainte de a primi România şi Bulgaria în Schengen.
Frontul Naţional, partid de extremă dreapta, a anunţat prin vocea preşedintei sale Marine Le Pen, că este îngrijorat de intrarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei în UE, de la 1 ianuarie 2014. Le Pen i-a cerut ministrului de Interne să anunţe că Franţa se opune. Mai mult, preşedinta Frontului Naţional consideră că spaţiul Schengen trebuie dizolvat.
Până şi socialiştii vor aderarea României la Schengen în două etape, după cum i-a spus lui Victor Ponta omologul său francez, premierul Jean-Marc Ayrault.
UMP a apărut în 2002, prin uniunea mai multor formaţiuni politice de centru-dreapta, sub conducerea preşedintelui Jacques Chirac. În 2007, Nicholas Sarkozy a fost ales preşedinte al Franţei susţinut de UMP.
În prezent, în Adunarea Naţi