63 de oameni care suferă de boli renale, ale ficatului sau ale corneei sunt nevoiţi să mai aştepte până anul viitor după ce Agenţia Transplantului a oprit intervenţiile chirurgicale planificate pentru anul în curs la Spitalul Clinic Republican.
Pacienţii sunt înscrişi în lista de aşteptare a Agenţiei Transplantului şi vor fi supuşi intervenţiilor chirurgicale aferente în funcţie de gravitatea stării de sănătate. Spitalul Clinic Republican, instituţia la care sunt efectuate operaţiile de transplant, nu mai are bani pentru a mai face vreo operaţie de acest fel până la finele anului curent.
Directorul Spitalului Clinic Republican (SCR), Sergiu Popa, a declarat pentru IPN că pentru o intervenţie de transplant de ficat este nevoie de circa 1,2 milioane de lei, iar pentru una de transplant renal – circa 300.000 de lei. Cheltuielile sunt acoperite din bugetul statului, prin intermediul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNA;).
Transplanturile de cornee sunt mai puţin costisitoare şi sunt acoperite din bugetul Spitalului Clinic Republican. Sergiu Popa a spus că, din ianuarie 2014, instituţia medicală va avea un buget centralizat, iar cheltuielile pentru fiecare tip de intervenţie de transplant vor fi divizate. Astfel, se va putea stabili numărul fix de operaţii care se vor face pe parcursul a 12 luni.
Şefa serviciului de informare şi comunicare cu mass media a CNAM, Lilia Onea, a spus că în acest an Spitalul Clinic Republican dispune de un buget de 156,2 milioane de lei, pentru toate tipurile de intervenţii chirurgicale efectuate la instituţia medicală. Tarifele sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii.
Directorul Agenţiei Transplantului, Igor Codreanu, a menţionat că în trei ani de la fondarea agenţiei numărul intervenţiilor chirurgicale de transplant a fost în creştere. În perioada 2012-2013 în Moldova au fost efectuate 17 inter