Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a avut mai multe intervenţii în timp în care a afirmat că nu mai doreşte creşterea rezervei de aur din superstiţie, iar BNR nu a mai făcut achiziţii de aur de la începutul lui 2011.
Reprezentanţii ai BNR au început să aducă în discuţie posibilitatea regândirii politicii de investiţii în sensul majorării rezervei de aur.
Banca Naţională are datoria să cumpere aur la cel mai mic preţ, potrivit cotaţiilor internaţionale, şi în condiţii cât mai sigure, în situaţia în care va decide regândirea politicii de investiţii, susţine Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.
De-a lungul timpului, Isărescu a declarat de multe ori că nu mai doreşte creşterea rezervei de aur din superstiţie. El a spus că rezerva de aur a României ar trebui să rămână la aproximativ 100 de tone, pentru că ori de câte ori a trecut de acest nivel ţara a păţit ceva.
„Consiliul de Administraţie al BNR, în momentul în care va stabili o regândire a politicii de investiţii, de achiziţii de aur, se va orienta către cea mai bună modalitate. Trebuie să fim în acea situaţie în care să avem ce alege. Şi din punct de vedere moral, şi legal, dacă se va ajunge la noi achiziţii, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur şi cel mai ieftin. Există o legislaţie, există o piaţă, cu cotaţii internaţionale“, a declarat Olteanu comentând declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Băsescu a declarat luni că tot aurul care ar fi extras la Roşia Montană ar putea să fie cumpărat de BNR şi astfel banca centrală şi-ar putea mări rezerva de aur, emiţând în schimb lei.
BNR ţine în aur circa 10% din valoarea rezervelor internaţionale, care mai cuprind şi rezervele de valută. Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau 3,5 mld. euro la sfârşitul lunii august (pe baza cotaţiilor de pe pieţele internaţionale), în timp ce rezervele valutare (în principal deţineri de obliga